I call BS on your zen

“O persoană iubitoare trăiește într-o lume iubitoare. O persoană ostilă trăiește într-o lume ostilă; fiecare întâlnește în viață propria lui reflectare.” – Ken Keyes, Jr

Pare un citat bun, nu? Optimist, încurajator, îndeamnă la bine, frumos, dragoste, tot ce ne dorim de la viață. Asta la prima citire. Și îl văd în timeline postat de cineva flower power, de la care nu văd niciodată nimic altceva decât zen presărat cu puțin fashion și lifestyle. Ceea ce nu e neapărat rău. Până la urmă un profil de Facebook poate fi construit cu grijă să reflecte numai ce vrem noi, numai roz, numai frumos, numai artă sau mai știu eu ce. Asta nu înseamnă că persoana căreia îi aparține nu are o personalitate mai complexă de atât.

Cel puțin asta sper eu când văd în social media persoane cu astfel de profiluri. Pentru că, dacă realitatea lor nu ar arăta altfel, înseamnă că realitatea este un loc trist și gol de conținut, un loc al formelor fără fond. Și vă explic și de ce.

Pentru mine citatul ăsta, fix așa cum e el, scos dintr-un context anume, îndeamnă la altceva: la asumare, la grija consecințelor acțiunilor noastre, la implicare, la reflectare. Ce înțeleg eu de fapt când îl citesc este: schimbarea e (și) în tine; dacă vrei o societate corectă, fii tu întâi corect până în adâncul ființei tale, cu orice preț, și apoi impută asta și celor din jur (da, bat spre viața politică tot mai tristă a României). E pentru mine un fel de „fake it till you make it”, extrapolat…„fake correctness/love/care/etc. until it becomes a part of you”.

Și de ce zic că e trist dacă o persoană înțelege doar suprafața și duce o viață la fel de „restrânsă” ca un profil de social media? Pentru că o astfel de persoană de fapt nu iubește cu adevărat, nu răspândește bine și zen cu adevărat în jurul ei. Dacă ar vrea să facă pe bune aceste lucruri, s-ar implica în societate. Ar înțelege că, să mergi la vot, să taxezi un regim sau un om politic atunci când derapează, să lupți pentru drepturi, să te intereseze ce înseamnă stânga, dreapta, reforme etc, înseamnă tot să îi faci un bine bătrânei care își vinde florile din grădină/bluzele împletite la colțul străzii, la fel cum ar însemna să cumperi de la ea și să o pui pe FB încurajând lumea să facă la fel. Să îți pese de reforma în sănătate  chiar dacă tu ești sănătos tun, înseamnă să-l iubești pe cel care are nevoie de un transplant, copilul de la țară care are nevoie de un vaccin și nu împachetări cu oțet.

Doar să fii zâmbitor și drăguț cu oamenii nu înseamnă automat că îi iubești și răspândești dragoste în lume. Adevărata dragoste implică și revoltă, și indignare, și acțiune. Pentru că, nu-i așa, binele fără antiteză nu există, e doar o stare de fapt, nici nu te mai gândești la el, nici nu-l mai realizezi. Așa că, îmi pare rău să vă stric zenul, dar el nu contribuie la o lume mai bună în realitate, ci doar în capul vostru, iar asta nu vă face mai buni pentru ceilalți, ci doar pentru voi înșivă.

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *