Care femei, care Mătăsari?

Auzeam vineri o reclamă la radio despre ediția cu numărul 8 a festivalului Femei pe Mătăsari ce stă sub semnul prieteniei. Cuvântul „prietenie” a fost repetat de vreo 5 ori și fără să vreau m-am întrebat: prietenie între cine și cine?

Îmi aduc aminte, când s-a organizat prima oară acest festival, cum se trâmbița sus și tare că se dorește integrarea, acceptarea, nediscriminarea și chiar admirarea familiilor rome din zonă, mai ales a aportului femeilor rome în acea micro comunitate. S-a cumpărat (?) și o casă în zonă care își propunea a fi un hub de unire a artiștilor romi și a celor români pentru mai buna înțelegere interculturală.

Acum, la 8 ani distanță, nici pagina de Facebook a FPM, nici site-ul www.femeipematasari.ro și nici site-ul Asociației Beneva, care organizează acest festival, nu vorbesc de scopul lui, de ce vrea să obțină; nimic specific, doar prietenie. Între cine și cine?

Dacă e să ne gândim la realitatea familiilor ce locuiesc în zonă și a istoriei străzii, sunt acestea cumva reprezentate de van-urile cu mâncare, prosecco, standurile cu produse hand-made sau ale designerilor români pe val? Sau poate muzica alternativă, jazz, funk etc. sunt cele care aduc în atenția vizitatorilor încărcătura istorică a fostei mahalale? Poate că locuitorii se identifică cu Urma sau Firma…posibil…

În timp ce la FPM s-a conturat din ce în ce mai bine un aer hypster-corporate, cu flori în păr și ținute ce depășesc ca preț venitul unei familii din zonă, mai reprezentativ pentru comunitatea romă este Balkanik Fest. Acesta nu a declarat scopuri atât de nobile dar pare că a reușit să împrietenească ce alții și-au propus. Sau poate de aceea nu se găsește nicăieri pe paginile FPM o agendă, iar ultimul festival a fost organizat sub umbrela unui termen vag ca prietenie.

Sau poate că greșesc și, la fel ca reparațiile la Home Mătăsari, comunicarea se lasă așteptată, erodând încet percepția despre adevăratul spirit comunitar și a trăirilor nobile de schimbare a societății în care trăim, om cu om, familie cu familie, indiferent de etnie. Ar fi păcat să uităm de importanța cuvintelor, acum, în era comunităților internautice și a mișcării #rezist.

Sursa cover

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *