Cetățenii invizibili

În România există mai multe categorii de cetățeni invizibili, dar eu voi scrie acum doar de categoria pe care o știu eu din ce experimentez zilnic.

Trec peste „moftul” trotuarelor cu rampă pentru cărucioare (de orice fel). Am observat că e prea mult să cer asta, fie ele trotuare vechi sau nou „restaurate”. Nu s-a gândit nimeni că mai există și cetățeni care nu se pot folosi de mers în picioare și gata. Să zicem că oamenii care ar trebui să se ocupe de ele, funcționarii publici, sunt prea prost plătiți și uită de acest aspect când cer/citesc proiectele licitate la stat pentru acest lucru, sau nu sunt bani în proiectele de milioane a bordurilor să prevadă și asta. Nu știu exact cine e răspunzător la acest capitol, dar nu ia în calcul cărucioarele.

Încerc să nu comentez enorm de tare nici de mistreția făcută la metrou cu lifturile și rampele pentru căruțuri care ar trebui să ajute categoriile de cetățeni pentru care au fost menite. Da, s-au făcut și lifturi și rampe, dar cum schimbi magistrala la Unirii? Eu am schimbat-o cărând căruțul în brațe pe scări. Să zicem că sunt eu tută și n-am știut exact cum să fac, fără să ies la suprafață. Și aștept cu interes să mi se explice ce și cum de cei care știu mai bine.

Vreau să vorbesc însă de cei care teoretic pot face lucrurile altfel, de particularii care nu se lovesc de licitații, legislații etc. atunci când construiesc să zicem o benzinărie. Dați-mi voie să exemplific. În weekend ne întorceam de la bunici. Pe autostrada soarelui mândra a făcut numărul doi. Nu poți să lași copilul așa până acasă. Prin urmare oprim la Rompetrol. Mă duc la baie în recunoaștere, ca să nu scot copilul din mașină degeaba. Două băi: femei și bărbați. La femei două cabine, una mică cu semn mare DEFECT și o cabină mare destinată și oamenilor cu dizabilități. Cer voie doamnelor de la coadă să văd dacă în cea mare există masă de schimbat bebe. Nu există.

A doua benzinărie, Petrom de data asta, poveste similară, doar că de data asta doar două băi, femei și bărbați, iar la femei două cabine mici (nimic pentru cei cu dizabilități) și evident nici o masă de schimbat bebeluși. Așa că în parcarea Petromului ne-am chinuit să schimbăm pitica pe bancheta din spate. Am luat-o din scoică, Andrei a mutat scoica repede pe scaunul din față, am întins aleza, schimbat pitica, readus scoica în spate.

Și ca să nu credeți că sunt rea și absurdă, știți la ce fel de masă de schimbat mă refer? La una din aceea de se montează pe perete și se strânge ca să nu ocupe spațiu. Pun și poză mai jos. Pe site-ul de unde am luat poza este $330…dar e primul pe care l-am găsit. Bănuiesc ca Petrom sau Rompetrol nu ar cumpăra la prețul ăsta, sau orice bar, restaurant, pub, WC public sau mai știu eu unde s-ar putea ajunge cu un bebe și monta o așa invenție.

rubfg781888lplat-2t

Sursa imagine

Și ca să nu fiu total rea, dau și un exemplu viu că cineva poate proiecta o clădire gândindu-se și la pitici: Park Lake București. Toate băile au spațiu și pentru schimbat scutece, alăptat și mai mult, băi pentru pitici mai mari de vărsta întinsului pe o masă pentru procesul de igienă menționat. Nu mai vorbim de lifturi, rampe etc. Da, unele magazine au umplut cu standere și mese tot spațiul liber și nu au mai luat în calcul lățimea unui căruț, dar aici ține de iq-ul fiecărui manager de magazin dacă mai vrea să vândă și mamelor sau nu (ex. Meli Melo decorațiuni interioare, magazinul de la etajul 1).

Concluzia? Abia aștept concediul din vară ca să văd dacă asta este o problemă la nivelul României sau se întinde dincolo de granițele noastre. Până atunci sper să nu duc lipsă de inventivitate și răbdare când mai ies cu mândra din casă.

Sursa cover foto

You may also like

1 comment

  1. Iti inteleg perfect frustrarea si mare mi-a fost mirarea sa descopar ca in alte parti ale lumii, invalizii si copiii sunt tratati cu atentia si respectul despre care vorbesti si tu. Acum 3 zile ne-am intors dintr-o vacanta in Dubai unde, fiecare promenada, trotuar, mall, magazin, magazinas, hotel, restaurant etc are rampe si, langa toalete (chiar si langa cele ale domnilor?), CAMERA SPECIALA, imensa (cam cat 5 toalete din mall-urile noastre), dedicata schimbarii scutecului, unde gasesti dispozitiv sapun “no touch”, chiuveta, cearceaf-hartie de unica folosinta pt intins si sters bebe plus ca majoritatea au si camera de alptare, separata! In toate toaletele din Mall-uri au cate 2 chiuvete mici, puse la nivelul copiilor. Este o placere sa iti faci vacanta in astfel de destinatii, unde respectul pt oamnei, fie ei mici sau mari, iti este aratat la fiecare pas. Noi am fost cu bebe de 1 an si 10 luni. Orice loc am vizitat a avut camera speciala pt schimbat bebe. Vazand si foarte multe carucioare cu invalizi mi-am intrebat sotul oare de ce sunt atat de multi invalizi in Dubai, iar el mi-a atras atentia ca, defapt au pe unde sa circule si astfel ies cand doresc din casa, la noi in tara fiind condamnati de stat sa stea mai mult in case, prin nefacilitarea deplasarii?! Iti recomand o vacanta aici, vei ramane incantata de cat de usor este sa ai o vacanta perfecta, cu copilul mic la purtator, intr-o tara civilizata!? Astept un nou articol apoi, in completarea acestuia!?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *