Cinșpe Șaișpe

Am petrecut cinșpe șaișpe în capitala Irlandei, și pot spune că m-a fascinat orașul ăsta la fel ca prima oară când l-am vizitat. Nu are nimic spectaculos, dar relaxarea pe care o au oamenii care se duc la muncă, șoferii în trafic, amabilitatea din pub-uri, toate îți dau sentimentul că ești acasă cumva.

Pentru localnici revelionul în sine nu are o importanță atât de mare ca pentru noi balcanicii, în sensul că pentru ei e perfect normală întrebarea cu două răspunsuri: ”So, will you celebrate New Year’s?„, pe când pentru noi românii întrebarea e: ”Unde petreci revelionul?„

Pe 31 am ieșit să mâncăm un Irish breakfast, să fac (la singular, da) puțin shopping și apoi am mâncat scoici la Sweetman (o cârciumă foarte tare pe trei nivele unde am petrecut și seara de revelion). De ce îmi place Dublin? Pentru că toate pub-urile cu tradiție își fac berea proprie, unele în cantități mici, altele care ajung și în magazine; pentru că toate au în meniu tasting tray, adică primești o tavă cu 4, 5, 6 pahare mai mici de sortimente diferite de bere/ whiskey, pe care poți să le deguști și să comanzi mai mult din ce ți-a plăcut dacă e cazul. Așa am descoperit care e diferența dintre pale ale, red ale, stout, și cum sunt whiskey-urile mai puțin mainstream.

Majoritatea pub-urilor au în meniu fish and chips, hot wings, burgeri și Irish breakfast, dar unele au meniuri care se shimbă de la zi la zi în funcție de ce le aduc proaspăt și bun furnizorii, sau de ce găsesc la piață în dimineața aia. Dar ce au în comun toate e pâinea făcută in house, pâine neagră , foarte bătută, oarecum dulce și care merge dumnezeiește cu unt, cu ce ți-ai comandat tu, sau chiar goală.

Cât despre shopping, au și ei MiniPrix-ul lor, dar se numește TKMaxx și au mai multe haine de firmă: poți găsi Valentino, Gucci etc. iar Moschino e la ordinea zilei. Eu mi-am luat niște rame de ochelari de la Stella McCartney pe care am dat numai 25 de Euro.

Asta nu înseamnă că e mai bine sau mai frumos la ei decât la noi, dar e clar mai civilizat (singurii oameni care vorbeau foarte tare în TKMaxx, sau în autobuz, sau care au încercat să se așeze la noi la masă folosind replici de agățat proaste în engleză, erau români), mai calm și mai discret (acolo nu se uita nimeni la tine de două ori dacă e frig de mori dar tu porți sandale, sau e soare dar tu stai înfofolit ca la -15 grade, sau outfit-ul zilei e inspirat din Sailor Moon sau Star Wars).

Aș mai avea mult de povestit, dar voi lăsa pozele să vorbească.

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *