Dalles Go

Sâmbătă am avut examenul final de „recunoaștere” de către Stat a studiilor încheiate în cadrul Dalles Go, secția Design Vestimentar. Așa că m-am gândit să scriu și un articol despre asta. 

Din toată gama de cursuri pe care o oferă Dalles Go, cel de Design Vestimentar este singurul care durează 20 de săptămâni, restul toate având o durată de 12 săptămâni. Am avut ca profesori designerul Lena Criveanu si designerul Melania Tucureanu, the good cop and the bad cop, și sunt sigură că și ele vor fi de acord cu descrierea mea, deși rolurile alternează în funcție de situație. Doamnele știu ce vor de la elevi, chiar dacă elevii (inclusiv eu) nu ințeleg exact ce anume de la ănceput (unii chiar pana la final).

Cam jumate din cei prezenți la începutul cursului au renunțat până la mijlocul lui, cum a și prezis Lena în prima zi. De ce oare? Din cauza așteptărilor mai mult ca sigur, așteptări care s-au lovit de realitatea pe care cele două doamne au impus-o, și anume că fără multă muncă nu are ce să iasă bine. Niciodată. Nici eu nu am fost o elevă model, mai chiulind pe ici pe colo, iar acum sincer îmi pare rău, dar îmi pare foarte bine că am rămas până la sfârșit.

Cursul a debutat cu Punctul, aka cel mai enervant element de pe fața pământului. Asta până am ajuns la linie. Și îți dai seama că nu știi nimic despre desen, tocmai pentru că ai impresia că știi destule până la vârsta asta. La nivelul ăsta au renunțat majoritatea. Apoi am trecut la culoare; la crochiu deja lucrurile căpătau o logică în creierele noastre scurtcircuitate. De acolo până produsul final timpul din păcate parcă a trecut mult prea repede.

Colecția finală a fost una de grup, și fiecare dintre noi a pregătit cel puțin două ținute individuale. Eu am avut trei, finalizate în noaptea de dinainte de prezentare pentru că m-am încăpățânat să le fac eu cu mâinile mele. Dar nu era exclus să apelez la un profesionist care să-mi aducă la viață schițele. Ni s-au pus la dispoziție materialele de către școală, iar o parte din colecție poate fi văzută mai jos.


CONCLUZIA: De ce am ales Dalles Go, și nu același curs în altă parte? Primul considerent a fost programul, sincer. Erau singurii care organizau cursurile în regim „after-work”. Apoi le-am google-it pe cele două profesoare și mi-a plăcut ce am găsit despre ele. Cred, uitându-mă acum în urmă, că de fapt asta e cel mai important, să mergi la cursul cuiva care te intrigă și-ți lasă un puternic sentiment că are ce te învăța.

Te face cursul ăsta croitor/croitoreasă? NU, nu ăsta este rolul lui, ci acela de a te face să realizezi ce înseamnă designer vestimentar și poate chiar să înțelegi măcar puțin de ce ești tu capabil, ce poate creativitatea ta. E cursul ăsta un început de carieră? Numai dacă îi dai tu valența asta de trambulină, dar trebuie să fii foarte conștient că mai departe nu se întâmplă nimic fără determinarea ta.

Mie mi-a plăcut și chiar aș face și modulul de avansați într-o zi. Aș recomanda Dalles Go? Da. Dar fă-ți temele mai întâi, ca să nu te aștepți la cai verzi pe pereți.

Am mai scris despre asta și aici

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *