Depresia postpartum nu e moft

Am citit puțin despre depresia postpartum în timpul sarcinii pentru că mi se pare o problemă foarte serioasă. Depresia te poate cuprinde ca o ceață: nici nu știi când te-a învăluit până nu ai pătruns adânc în mijlocul ei.

Dar pentru că nu mă pricep eu prea bine la asta, iată ce scrie Raluca Mihai, consilier psihologic autonom pe care o puteți găsi și pe Facebook pe pagina Să Creștem Frumos:

Draga mamica,

Iti multumesc pentru timpul acordat pentru a completa chestionarul de depresie postnatala si totodata, pentru interesul pe care il acorzi acestui subiect. Cred ca depresia este o afectiune foarte comun intalnita si totusi, foarte putin acceptata. De aceea, este nevoie de un efort din partea noastra pentru a constientiza importanta recunoasterii si tratarii acestei afectiuni si in acelasi timp, de a ajuta cat mai multe mame sa primeasca ajutor de specialitate pentru a-i face fata.

Depresia postpartum este o tulburare afectiva care apare dupa nasterea copilului (indiferent a cata nastere este), in decursul primului an de viata a acestuia. Simptomele ei sunt: sentimente de tristete profunda in cea mai mare parte a timpului, tulburari de somn (insomnie sau hipersomnie), tulburari de alimentatie, sentimentul de lipsa de valoare, sentimentul ca nu este o mama buna, sentimente de vinovatie, iritabilitate, afectarea capacitatii de concentrare, gandire si memorare, uneori si ganduri suicidare sau de a-i face rau copilului (care nu fac decat sa adanceasca sentimentele de vinovatie si de mama inadecvata). Pentru ca aproximativ 75% din proaspetele mamici traiesc dupa nastere stari asemanatoare cu cele descrise mai sus, dar care dureaza maxim 2 saptamani, e nevoie ca aceste simptome sa depaseasca o durata de 2 saptamani si sa fie prezente in majoritatea zilelor pentru a stabili ca este vorba de depresie postpartum.

Cu toate ca nasterea copilului aduce cu ea si multa fericire, ea este, de cele mai multe ori, un eveniment stresant in viata proaspetilor parinti. Nopti nedormite, stres, o sarcina si/sau nastere dificila, un copil foarte solicitant sau cu probleme, dificultati in adaptarea la noua viata de parinte, conflicte in cuplu etc, toate contribuie la o adaptare dificila cel putin in primele luni de viata a copilului. Cand la acestea se adauga si existenta unui episod depresiv anterior nasterii copilului, existenta depresiei in familia extinsa, evenimente stresante in sarcina, lipsa suportului social etc, predispozitia pentru aparitia unui episod depresiv postpartum creste.

Este important sa stim ca aceasta afcetiune se poate trata si ca mama care sufera de depresie are mare nevoie de ajutor si de suport. Ajutorul de specialitate (psiholog si psihiatru) si suportul din partea familiei si prietenilor sunt obligatorii! Mama are nevoie sa se puna pe primul loc, sa isi acorde timp si sa trateze cu mare seriozitate aceasta afectiune care, netratata, afecteaza viata intregii familii, erodand relatiile de cuplu si legatura mama-copil. Mamele care au suferit de depresie postpartum si care au tratat aceasta afectiune la mult timp de la aparitia ei au declarat ca marea lor nemultumire este ca nu au actionat mai din timp si ca simt ca acea perioada a fost un timp irosit.

Este timpul sa constientizam existenta acestei afectiuni si sa venim in sprijinul si ajutorul mamelor care au nevoie de noi. Indiferent daca tu te numeri sau nu printre mamele cu risc crescut de despresie postpartum, distribuirea acestui material, al chestionarului si incurajarea mamelor sa ia legatura cu un specialist, va duce, inevitabil, la ajutarea unui numar mult mai mare de mame aflate in dificultate.”

Aici găsiți chestionarul

Completați-l și voi și dați-l și mai departe. Nu are sens să ne ascundem pe după deget și să fim rușine când e vorba de ceva ce ne poate „mânca” încet dar sigur viețile.

Sursa foto

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *