Despre drumul spre pasiuni

De câțiva ani o modă a luat cu asalt corporatiștii; ghicește cineva la ce mă refer? La urmatul pasiunilor. E un proces lung de la entuziasmul din liceu, cel care te face să râzi oricui în nas plin de înfumurare și să declari cu siguranță că tu vei reuși în tot ce-ți propui, și până la a părăsi cu multă îndoială în suflet jobul care te face nefericit dar care îți oferă siguranță financiară.

Procesul acesta lung culminează cu realizarea faptului că degeaba câștigi destui bani dacă nu îți mai rămâne și timp să te bucuri de ei? Fals. Mulți ajung la concluzia asta, dar după realizarea ei nu se schimbă nimic. Adevăratul punct culminant e saltul, momentul în care riști și renunți la viața ta așa cum ți-ai construit-o până atunci; momentul în care îți iei viața în dinți și decizi să faci ce te face fericit. Problema e cum ajungi să faci pasul ăsta?

Pentru fiecare e alt declanșator. Pentru mine a fost un curs: Design vestimentar cu Lena Criveanu si Melania Tucureanu. Nu m-a ajutat să mă decid de la început, pentru că am început cursul cu punctul, adică de la zero, iar de la zero în sus e un drum foarte greu atunci când ai impresia că știi ce vrei. Și am învățat să cred încet în mine, în mintea mea, în mâna mea, și am ajuns să pot să desenez, apoi să-mi construiesc o idee, apoi să fac un tipar și să o cos, în trei materiale. Și, cireașa de pe tort, să o prezint câtorva oameni.

Cursul ăsta a fost diferit pentru fiecare dintre noi cei care l-am urmat, presupun că din cauză că toți suntem diferiți și în etape diferite ale vieții noastre, cu așteptări diferite și cu deschidere diferită la nou. Nu știu colegilor mei cum li s-a părut, dar asta-i părerea mea: nu te aștepta de la un simplu curs să îți schimbe viața, pentru că poți să participi la el ca un turist străin care nu înțelege limba; așteaptă-te în schimb de la tine la mai mult, ai încredere în tine, riscă puțin și cel mai important, apreciază-ți talentul, pentru că altfel nu o va face nimeni, nu va veni nimeni să te convingă că meriți să-ți urmezi pasiunea. Atât.

You may also like

1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *