De la femeie la mamă și invers

Cineva pe care îl admiram la un moment dat a spus că nu înțelege de ce femeile se fac cât casa în sarcină, de ce sunt atât de indolente și bagă în ele fără să se gândească la corpul de după sarcină. Din momentul acela a pierit toată admirația.

Eu am pus în sarcină cred că 25-30kg. Nu știu sigur pentru că în ultima perioadă am refuzat să mă mai cântăresc ca să nu intru în depresie degeaba. Acum că privesc în oglindă și înapoi, îmi pare rău uneori că nu am avut stăpânire de sine. Dar hai să vă spun cum a fost în cazul meu:

Trimestrul 1 – foame din două în două ore, dar nu foame din aia de trece cu apă, nu, foame din aia de îmi simțeam conturul stomacului, esofagului și intestinelor, foame din aia de simțeam că leșin dacă nu mănânc. Așa că am mâncat; din două-n două ore.

Trimestrul 2 – o poftă de produse de patiserie cum n-am mai văzut. În mod normal nu mănânc păine, covrigi, salatine și altele asemenea, dar în sarcină dacă nu mâncam măcar o felie de pâine la o masă nu mă săturam efectiv. Îmi trebuia și ceva care să se umfle în burtă.

Trimestrul 3 – pepene (mult pepene), struguri (nu mă puteam opri), înghețată Twister de la Algida și doar uneori mâncare. Dar în trimestrul trei am reținut apă și m-am umflat ca un pește balon. Ca să înțelegeți, în ultima săptămână mă încăpeau numai șlapii de plajă, atât.

De ce vă povestesc toate astea? Pentru că, deși au trecut cinci luni jumate de când am născut și am dat niște kilograme jos, încă mai am cam 10 până să ajung la starea de dinainte de sarcină. Și mă simt în unele zile, multe, grasă. Mă văd dublă în oglindă și mi se pare că orice aș îmbrăca îmi stă oribil. Acum am 74 kg la 1,74 m înălțime. Dacă mi-ar spune una dintre voi doamnelor în condițiile astea că e grasă, v-aș da două palme să vă reveniți. Sincer. Dar în același timp îmi dau seama că nu e vorba de ce spune cântarul, ci de sentimentul că acest corp îmi e străin. Nu am mai fost niciodată în punctul ăsta și nu știu cum să reacționez, cum să-l îmbrac, cum să-l port prin lume.

DAR! am hotărât să nu-l las să mă oprescă. Mai întâi am fost la un eveniment cam acum două săptămâni, ceva restrâns într-o cafenea. Nu am stat prea mult pe gânduri la ținută și nici în oglindă nu m-am uitat prea mult pentru că am mers și cu pitica și era mai important să o echipez pe ea și să plecăm din casă în timp util și fără cântec. Vineri însă am dat curs invitației la un party mai „fashion”. Fără pitică, doar eu. Nu vă zic cât m-am holbat la hainele din șifonier, câte am probat, și de câte ori m-am răzgândit. M-am surprins gândindu-mă că sunt nebună și că eu chiar n-am ce căuta acolo. Dar n-am anulat și m-am dus. N-are rost să mai spun că odată ajunsă acolo printre oameni care nu vorbeau de bebeluși și chestiile conexe m-am lăsat prinsă în discuție și nu mi-a mai păsat de cum arăt. A fost o super seară și a doua zi aveam bateriile încărcate și o energie neobosită.

Ce vreau să vă spun doamnelor e că vă înțeleg. Nu e la nimeni lapte și miere. Știm toate că nu mai avem cum să fim la fel după o sarcină și încercăm să fim recunoscătoare corpului că, deși nu va mai fi la fel într-un mod sau altul, ne-a dat niște mogâldețe iubibile fără de care nu putem trăi. Dar suntem oameni iar autocritica e foarte la îndemână, e o pantă pe care alunecăm fără să ne dăm seama.

Fiți tari însă. Când vă apucă sentimentele negative gândiți-vă că peste ani nu își mai aduce nimeni aminte ce purta, ci ce a făcut, unde a ieșit, conversțiile fructuoase. Fiți mai indulgente cu voi, și țineți minte: mami are nevoie de pauză ca să nu ajungă să se piardă pe sine și să fie un pachet de anxietăți. Mai hrăniți și femeia de dinainte de bebe care încă mai e în voi cu timp de calitate. Îl merită, muncește zilnic din greu.

You may also like

3 comments

  1. Am rămas cu aprox 5 kg în plus după sarcină și mă plâng aproape zilnic că sunt grasă :)). Am încercat o dietă low carb, fac și cardio pe bicicletă, mănânc pâine puțină sau deloc dar totuși după un an jumate de la naștere kilogramele nu dispar. Am tot 1,74 înălțime și ultima soluție ar fi să merg pe tocuri mereu să par mai suplă sau să mă accept așa cum sunt. Port aceleași haine ca înainte de sarcină dar asta nu mă încălzește cu nimic, eu tot picioare mai groase, șunci pe talie etc. văd când mă privec în oglindă. O să las lucrurile așa cum sunt, mereu am slăbit atunci când nici nu intenționam, poate o să se întâmple la fel și acum hahaha.
    Nu știu dacă ”cineva-ul” ăla pe care îl admirai e cine cred eu, dar citisem și eu la un moment dat la cineva că femeile după ce nasc se îngrașă în loc să se mențină și să se aranjeze ca înainte, de parcă după ce ieșim din maternitate fix de asta avem chef, de mers la fitness și la salon. În fine, ești frumoasă, femeie!

  2. faza e că multe femei pică în patima “nu îmi pasă cum arăt” și uită de minima decență. “el oricum mă iubește, că doar i-am făcut un copil, hai să nu mai fac duș azi” sau “dacă tot nu pot să slăbesc, ia să mănânc eu tot frigiderul”. realizez că nu e ușor, mă rog, atât cât poate realiza un bărbat faze din astea, dar femeile românce se demoralizează prea ușor când vine vorba de consecințele nașterii (nu neapărat silueta, ci igiena personală, tunsorile alea oribile bărbătești etc).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *