Feminismul la superlativ

Nu mai pot cu articolele feministe, mai ales alea despre femeia singură. Ultimul care mi-a apărut în newsfeed e ăsta, dar țin să menționez că nu e singurul, și că am văzut astfel de tâmpenii pe mai multe site-uri.

Haideți să clarificăm problema: nu m-am născut măritată, nici măcar într-o relație. Pe la 20 de ani eram „spaima” băieților, aka The Bitch, aia cu replici tăioase la care nu a mers niciodată flirtul ieftin, vrăjeala, ba mai mult, avea pretenția ca sărmanul nenorocit să fi citit și ceva cărți la viața lui.

Asta mă transforma în toate cercurile în „one of the guys kinda girl”, pentru că masculii, când trec de febra impresionatului femeii din grup, se relaxează și încep să aibă de față cu ea discuții inteligente, relevante, și începi să-i cunoști așa cum sunt ei cu adevărat, cu bune și cu rele. La fel și femeile când nu mai au ca unic scop să agațe.

Ca să revenim la subiect, problema mea cu articolele ca cel menționat mai sus e următoarea:

Dacă m-a dus capul să fiu om între alți oameni, indiferent de sexul lor, mă duce capul să gândesc și că „femeie singură” nu e echivalentul a „femeie care vrea să-mi fure bărbatul/strice casa/dușman direct/etc.”. Femeia singură e tot o femeie ca oricare alta, și de ce e ăla statutul ei marital e numai problema ei.

Nu, nu cred, acum că sunt măritată, că femeile singure sunt neapărat „independente” iar eu am devenit o sclavă care râvnește în secret la ce au ele. Independența nu ține de statutul marital sau de alte persoane din jur.

Nu mă machiez mai rar acum pentru că m-am măritat și mă pun pe plan secund. Mă machiam rar și înainte. Rutina mea de dimineață nu s-a schimbat prea mult în ultimii 10 ani; sunt tot un ghem mare de spini gata să împungă dacă mi te adresezi înainte să fi apucat să mă spăl pe dinți, sau să-mi fi băut cafeaua. Timpul meu de somn e prețios și nu am suportat niciodată să îl irosesc prostește pe aplicat machiaj. Și NU, nu invidiez femeile care se machiază zilnic, măritate sau ne; e alegerea fiecăreia ce face cu timpul ei, că de frumoase suntem toate, și cu machiaj și fără. Iar Andrei știe cu cine s-a însurat și nu are pretenția să mă vadă ca pe covorul roșu de fiecare dată când bate ceasul 7:00. Iar dacă ar avea pretenția asta…well…asta ar spune multe despre alegerile mele în viață.

Nu stau zilnic la cratiță și râvnesc pe ascuns la viața de „femeie singură” când aveam frigiderul gol pentru că preferam să mănânc în oraș decât să fac o oala întreagă din care o să arunc trei sferturi, că na…cine poate să mănânce de mai mult de 2-3 ori din același fel? Frigiderul e semi-gol și acum. De gătit gătim împreună în majoritatea cazurilor, iar atunci când eu gătesc, el spală vasele/face curat etc. Șoc și groază, nu m-am transformat în sclavă!

Nu cred că femeile singure sunt mai pretențioase ca mine, în timp ce noi, astea măritatele, n-avem standarde și ne-am mulțumit ca prostele că ne-au făcut niște bărbați „doamne”. Serios?! Tu de asta crezi că ești singură? că ai standarde la care nu ajunge nimeni?! Și dacă te-ai mărita asta ar însemna că ai renunțat la ele sau că ai găsit pe cineva care merită? Sau teoretic asta considerăm noi măritatele despre voi, astea singurele?!

Concluzie:

Nu mai da share la articole de genul, de pe orice site/blog ar fi ele! devii penibilă. Sunt de trafic! nu gândește nimeni așa în lumea reală, iar dacă ai întâlnit pe cineva care gândește așa, FUGI, prostia e molipsitoare. Ca să o luăm și pe altă parte: tu ai ieși în oraș cu un tip care ar share-ui astfel de mizerii?!

De ce promovezi astfel de clișee, de ce pari mai disperată. Aia e, n-o zic doar eu, o zice toată lumea, căsătorită sau ne. Disperată pentru că te-ai săturat să fii singură sau ceva și în loc să-ți asumi asta, vrei să pari puternică pe internet. STOP! dacă chiar te nemulțumește că nu ai mai găsit de mult un gigel care să merite, plânge-te prietenelor din viața reală, prin viu grai. Scripta manent, la fel și screenshot-ul, și o să-ți pară rău mai târziu.

Articolele cu clișee de orice fel sunt RELE! sunt prostie în negru pe alb! nu fac altceva decât să perpetueze prostie. Dacă ți se pare că ai o revelație de genul „sunt singur/ă, dar fericit/ă, deci singurătatea nu e neapărat rea” SAU e bine să ai o perioadă de singurătate între relații ca să apuci să analizezi ce nu ai mai vrea să se repete în următoarea/ce fel de om ești/cauți” SAU „nu toate femeile caută să se mărite, unele poate vor doar one night stands” SAU „m-am cuplat de curând și sunt în euforia de început pentru că de data asta e altfel” etc., nu le mai pune pe net! Ele fac parte din evoluția personală a fiecărui om. Toți realizăm chestiile astea la un moment dat, mai devreme sau mai târziu. Un catchy.ro e de ajuns, chiar arhi-suficient. Dacă totuși le pui în scris pe net, nu te mira de ce nu te ia lumea în serios; se numește catalogare/etichetare/„labeling”. Exemplu: Acasă TV e un post de telenovele, catchy.ro e  un site ieftin de clișee, etc.

You may also like

4 comments

 1. Sa ne intelegem, nimic din articolul de pe catchy nu e feminism.

  Tot ce scrie acolo este impotriva a ceea ce promoveaza si sustine feminismul – feminismul spune ca femeia nu ar trebui evaluata doar in functie de frumusete, sa fie definita de crema scumpa si parfumul de juma’ de salariu, ci o femeie este suma a tot ce zice, face, gandeste, viseaza – si ca succesul ei nu ar trebui sa fie definit doar de imagine si de sotul bazat cu care a reusit sa se marite, sau numarul de barbati care intorc capul dupa ea.

  Insa regasesc foarte multe principii feministe in ceea ce impartasesti din experienta ta. Sa te imbraci cum iti place, sa te dai sau sa nu te dai cu machiaj fara sa fii criticata nici pentru una nici pentru alta, sa ai o relatie cu un barbat pe picior de egalitate – adica sa impartiti responsabilitatile in casa intr-un mod firesc.

  Esti mai feminista decat crezi 🙂

  1. Articolul nu este despre cat de feminista sunt eu sau care e definitia corecta a feminismului (care e mai „fluida” ca Dunarea), ci despre ce trece sub pretextul de feminism pe net, aka feminismul prost inteles. Chiar si in ce scrii tu gasesc, eu personal, o eroare: „Sa te imbraci cum iti place, sa te dai sau sa nu te dai cu machiaj fara sa fii criticata nici pentru una nici pentru alta,”. Ma refer la acel „fara sa fii criticata”. Eu vad in asta o eroare pentru ca mie personal mi se pare mai important sa nu-ti pese ca femeie DACA esti criticata. Atata vreme cat stii mai bine ce si cum se petrece in viata ta, de ce mai conteaza validarea externa mai ales cea nesolicitata?

 2. Iti inteleg punctul de vedere si sunt total de acord cu el.

  Dar din articolul tau se intelege ca articolul de pe catchy ar fi unul feminist, si nu e – si mi se pare important sa facem distinctia pentru cititori dintre feminism si fals-feminism.

  Cat despre a te machia sau a nu te machia pentru validare externa – situatia in care avem incredere in noi si nevoia de validare externa nu exista, este un ideal frumos care la prea putine femei ne iese… si poate e nevoie si de o voce din exterior care sa iti spuna ca e ok sa fii tu insuti (un cliseu, stiu) ca sa mai prinzi curaj.

  1. Feminismul a pornit ca un concept bun si a fost transformat intr-o utopie de femei care au „tras” de el in toate partile ca sa le deserveasca propriile idei („cate bordeie atatea obicee”). De aceea in articolele mele nu se va face niciodata o definire a feminismului, sau o luare a lui altfel decat in neserios. Sper ca cititorii mei sa nu ceara niciodata o astfel de definitie de la mine si mai sper ca ei sa inteleaga cand sunt sarcastica, ironica si cand serioasa. De unde stau eu, alaturarea in acelasi paragraf a unui cuvand care face trimitere la o ideologie serioasa si unul care face trimitere la un site „usor” cum e catchy, nu poate fi decat cu scopul unei ironii fine, stropita cu putin sarcasm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *