Inspirații urbane: Istanbul

Vacanța de Paști cu Travel Selfie a fost împărțită în două, Cappadocia, despre care am scris aici, și Istanbul.  Dacă în Cappadocia au fost puține lucruri pe care nu le-am făcut și eu cu grupul, în Istanbul însă povestea mea diferă de a celorlalți.

Am ajuns în Istanbul în jur de ora 16:00, ne-am cazat la hotel și apoi am plecat la pas spre bazar. Mai întâi trebuie să spun câteva cuvinte despre cazare: a fost fără cusur în ambele locații; mai impresionantă ca decor în Mustafapașa, dar fix în inima orașului în Istanbul (3 minute de turnul Galata, 10 minute de podul Galata, 15-20 de minute de bazar și 5 minute de piața Taksim).

Bazarul e o combinație de culori, mirosuri de mirodenii, culturi; în principiu totul se poate negocia, dar dacă negustorul spune nu clar, nu mai insista, caută în altă parte. Dacă vrea să-ți vândă, îți strigă el un preț mai mic în timp ce te îndepărtezi, dacă nu, găsești în altă parte. Ai grijă ce vorbești în română, mai ales în bazar; foarte mulți turci știu limba noastră și nu vrei să afli ce se întâmplă dacă îi jignești. Pare un dezavantaj? Nu e, noi am primit discounturi de „vecini”.

Paritatea e 1 euro – 3,2 lire turcești, iar prețurile sunt apropiate de cele din România, asta așa, ca să-ți faci o idee și despre buget. Lasă-ți însă loc destul în bagaj!

Nu te feri de tonetele de mâncare stradală, sau de mâncarea din bazar. Recomand cu căldură fish kebab, aka un pește fript într-o pâine care ți se va părea revelația vacanței. Am mâncat și murături la pahar, tot pe stradă, iar înghețata turcească are o consistență mult mai densă, spre gumă să zic? dată de laptele de capră. Dacă în Cappadocia am mâncat mai mult mâncare gătită, supe de linte, de iaurt, de cuscus și „tocană” sau vinete umplute, în Istanbul am mâncat mai multă „mâncare uscată”, kebaburi de vită care apropo sunt foarte bune, dar altfel decât te aștepți din România. Poți merge să mănânci de câteva ori la Edessa în Colentina ca să ai o idee despre ce vei primi acolo.

Cât despre locațiile turistice, moscheea albastră sau Hagia Sofia…aici vă voi dezamăgi: nu le-am vizitat. Bebe mă obosește foarte tare la urcare de trepte sau pante, așa că am stat mai aproape de „bază”. Am fost însă în plimbare cu vaporul pe Bosfor! Sunt iertată?! Am pus și poze mai jos…Acum sunt iertată?!

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *