Jurnalul cromozomului: glicemie

TTG sau testul de toleranță la glucoză este un test de screening ce determină rezistența la insulină, respectiv prezența diabetului. În sarcină acest test se face între săptămânile 24 și 28 și din câte înțeleg de aici, e important  să îl facă toate gravidele pentru a depista un posibil diabet gestațional.

Sună alarma…6 dimineața. Mă chinui să mă dau jos din pat cu gesturi mici; mai întâi mă rostogolesc cu încetinitorul până pe marginea patului, apoi mă odihnesc puțin că a fost un efort obositor. Sună a doua alarmă: de ce mă cunosc așa de bine încât am setat-o și pe asta?! Ok, ok! Mă dau jos din pat și mă târăsc până la baie, având grijă în drum să pășesc peste Tony care nici măcar nu a mișcat o geană. Bine că tu mai poți să mai dormi!

În ce pare să fi fost o eternitate reușesc să mă pregătesc și la 7:10 ies pe ușă. Direcția Medlife Grivița. Prea multe trepte la metrou…Ajung într-un final și mă opresc direct în farmacia de la intrarea clinicii.

„Vreau și eu o fiolă de glucoză pentru TTG”

„A, dar nu e fiolă! Sunteți însărcinată?”

„Da.”

„De cât vă trebuie?”

eu fac ochii mari, tot farmacista răspunde

„De 75, că așa fac toate gravidele cu 75” și scoate de sub tejghea un plic cu 75 grame de praf de glucoză. Sună puțin 75 de grame, dar în relitate pare mult mai mult.

Plătesc 4,5 lei și cobor la „Recoltări”. Aștept la coada de trei persoane, care pare să se multiplice în fața mea. Aparent sunt atât de mică încât m-am făcut nevăzută. Ajung într-un final în față; domnișoara îmi procesează cererea de analize și mă îndrumă spre asistente. În cabinetul de recoltări, o doamnă draguță își începe treaba: scoate pe o tăviță trei eprubete, un ac și plasturi. Umple două pahare cu apă, îmi ia plicul din mână, și toarnă câte jumătate din conținutul plicului în fiecare pahar. Apoi pune o paletuță de lemn într-unul din pahare. Se întoarce spre eprubete, se uită la ceas și notează pe una dintre ele „8:15”, după care îmi arată că acul e sigilat, îl desface, și umple „8:15” cu sângele meu. Mă pune să apăs pe bucata mică de pansament care acoperă gaura lăsată de ac, iar ea își vede de notat pe celelalte două eprubete: „9:15”, „10:15”. „Vă întoarceți la 9:15 cu eprubeta asta și la 10:15 cu asta, dar acum beți paharele astea două.” Și îmi pune în mâini cele două pahare.

Ies pe hol, găsesc un loc mai liniștit, și îmi așez tacticos poșeta pe scaun și cele două pahare pe măsuța de lângă. Amestec în primul pahar până se dizolvă praful, mut paleta în celălalt pahar, și mă pun pe băut. Oaaaa, mi s-a capitonat gura cu melasa?! Apa asta semi vâscoasă e dulce rău! Ca 10 bezele băgate în gură în același timp și fără loc de respiro. Aia e, îmi zic; trebuie! Și amestec și în al doilea pahar, dorindu-mi în secret să fi turnat asistenta cantități inegale de praf în cele două pahare, iar ăsta al doilea să fie cel mai puțin dulce. Nici vorbă! Pe la jumatea lui abia mai intră; dar trebuie! Reușesc și îl termin de băut. Aș da orice pentru niște apă, și chiar am în poșetă. Dar NU, nu e voie; abia după ce donez și „10:15”.

Mă apuc de citit din cartea pe care am adus-o cu mine. Fără să vreau îmi zboară gândul la ce am citit despre test: dacă regurgitez, testul e nul și mâine o iau de la capăt. Hell NO! dar na, deja citesc paragraful ăsta a treia oară și am în gură numai gust de sirop. Reușesc și trec de „9:15”. One down, one to go! pe la 9:45 parcă timpul începe să se dilate. „Hai că poți! mai ai puțin! nici măcar nu e așa de nașpa, și dacă te concentrezi pe citit, o să treacă și restul timpului imediat!”

„10:15”- Iuhuu! nu mai am a treia mână, luați tot din dreapta, e ok…bine că scap. Gata?! Mâine la două rezultatele? Mersi mult! O zi bună!

În timp ce urc scările mă lovește: tre să mai iau acum și pastilele de fiecare dimineață și să aștept apoi 30 de minute până să mănânc…

Aia e, măcar pot să beau apă!

PS: Lăsând gluma la o parte, întreabă-ți doctorul despre TTG, pentru că diabetul gestațional apare la 16% dintre gravide și de multe ori nu are simptome, dar vine cu complicații urâte și pentru mamă și pentru făt; iar până la 60% din gravidele cu diabet gestațional (depistat sau nu) pot dezvolta o formă de diabet în următorii 16 ani după naștere.

You may also like

2 comments

  1. Ah, seems like yesterday (dar de fapt era inceput de 2015) :)) cand am trecut si eu. Fix la Grivita, fix prin paharul cu apa prea dulce (unul singur mi-a dat).
    Mi-a iesit diabetul la limita, dar n-a stiut nimeni sa-mi zica riscurile, sauf cel sa iasa copilul mare.
    Am tinut o oarecare dieta, Paul s-a nascut la 37s1z cu 3.650, decent zic tinand seama ca ta-su a avut cu un kg in plus (ooops!)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *