Continui seria (articolul 1, articolul 2) documentării despre alimentația corectă și sănătoasă a bebelușului (și nu numai), cu informații despre vitamine și minerale. Care sunt, care ne trebuie musai, ce fac ele și cum le introducem în alimentație?
Disclaimer: Vorba „Crede și nu cerceta” poate pune în pericol vieți, a ta și a celor din jurul tău. Pune mâna și cercetează și nu lua de bun ce zic alții. Întreabă doctorul, iar dacă nu-ți place ce-ți zice, mai întreabă alt doctor și compară. Nu urma orbește „rețete de succes” de pe internet!
În primul rând trebuie să țineți minte că NU se oferă suplimente de vitamine și minerale copiilor sub 1 an decât la recomandarea medicului pediatru (și în urma unor analize, bineînțeles). Acestea find spuse, să începem:
Vitamina D
– formarea corectă a oaselor
– fixarea calciului și fosforului în organism
Surse:
-soare
-pește
-ficat
-gălbenuș
Vitamina A
– formarea și menținerea sănătății pielii, părului, membranelor mucoase
– vedere optimă
– creștere și dezvoltare
– sisteme imunitar și reproductiv sănătoase
Surse:
-gălbenuș
-legume și fructe galbene sau verde închis (spanac, cartofi dulci, caise, verdețuri, pepene, piersici etc.)
-ficat
Vitamina E
– protejează vitamina A și acizii grași în corp
– previne descompunerea țesuturilor
Surse:
-legume verzi
-uleiuri vegetale
-germeni de grâu
-cereale integrale
-unt
-ficat
-gălbenuș
Poate fi distrusă prin procesare și gătire.
Vitamina K
– coagularea sângelui
Surse:
-legume verzi (frunze)
-carne de porc
-ficat
Vitamina C
– formarea colagenului, proteină care dă structură oaselor, cartilajelor, mușchilor, venelor și altor țesuturi conective
– menținerea capilarelor, oaselor și dinților
– vindecarea rănilor
– ajută corpul să lupte cu infecțiile
– fixează fierul
Surse:
-legume (roșii, varză, cartofi)
-fructe (citrice, papaya, pepene, căpșuni)
Fructele se gătesc pentru un timp minim posibil pentru evitarea pierderii vitaminei C.
Vitamina B12
– menține celulele sângelui sănătoase
– funcționarea optimă a sistemului nervos
Surse:
-carne
-gălbenuș
-lactate
Acid folic
– diviziune celulară
– creșterea și dezvoltarea celulelor sângelui
– formarea materialului genetic în celulele sângelui
Surse:
-legume verzi (frunze)
-cereale integrale
-leguminoase
-carne de vită
-gălbenuș
-ficat
Vitamina B6 (Piridoxina)
– ajută corpul să folosească proteinele pentru a crește țesuturi
– ajută în metabolizare grăsimilor
Surse:
-ficat
-carne
-cereale integrale
-leguminoase
-cartofi
Vitamina B1 (Tiamina)
– ajută la eliberarea energiei din carbohidrați în timpul metabolismului
– funcționarea normală a sistemului nervos
Surse:
-cereale integrale
-leguminoase
-carne de porc slabă
-cartofi
Vitamina B2 (Riboflavina)
– ajută la eliberarea energiei din proteine, grăsimi și carbohidrați în timpul metabolismului
Surse:
-organe animale
-lactate
-gălbenuș
-legume verzi
-cereale integrale
Vitamina B3 (Niacina)
– ajută la eliberarea energiei din proteine, grăsimi și carbohidrați în timpul metabolismului
– normalizează funcția suprarenalelor
Surse:
-gălbenuș
-carne de pasăre
-pește
-carne
-cereale integrale
Calciu
– dezvoltarea oaselor și dinților
– coagularea sângelui
-sănătatea mușchilor și a sângelui
Surse:
-iaurt
-brânză
-cereale
-unele legume cu frunze (napi verzi)
-tofu
Fier
– creșterea și formarea celulelor sângelui
– prevenirea anemiei
Surse:
-carne
-ficat
-leguminoase
-cereale integrale
-legume de culoare verde-închis
Categorii:
– hem – sursă animală; se absoarbe mai bine în corp
– non-hem – sursă vegetală; nu se absoarbe la fel de bine, absorbția depinzând de alte alimente: vitamina C, carne
Lactatele scad absorbția de fier.
Copiii alăptați, născuți la termen, necesită o medie de două porții pe zi de alimente bogate în fier. Cei hrăniți cu lapte praf, născuți la termen, iau necesarul din laptele praf. Alte surse de lapte (animal sau vegetal) nu îndeplinesc necesarul de fier.
Carența de fier este una din cele mai importante; la sfatul medicului, și în urma analizelor, se pot administra suplimente de fier o dată la 6 luni.
Zinc
– ajutarea procesului de reparare a rănilor
– formarea sângelui
– creșterea și menținerea țesuturilor
– percepția gustului
– sănătatea sistemului imunitar
Surse:
-carne
-ficat
-gălbenuș
-brânză
-iaurt
-leguminoase
-cereale integrale
Fluor
– nu e considerat esențial ci benefic
– scade predispoziția la carii
Surse:
-apele de băut bogate în fluor
-unele specii de pește marin
Apa ar trebui testată pentru fluor dacă nu se specifică pe etichetă. Nu se recomandă suplimente de fluor.
Sodiu
– menține nivelul apei în organism
– reglează volumul sângelui
– asigură funcționarea corectă a membranelor celulelor și a altor țesuturi
Surse:
-laptele matern
-laptele praf
NU se oferă sare sub un an pentru că suprasolicită rinichii!
După cum vedeți am făcut un scurt rezumat pentru fiecare, și se pare că sunt mult mai multe vitamine și minerale esențiale decât luam în calcul când plănuiam mesele numai pentru noi (un covrig în fugă la birou). Fiecare are rolul ei, toate extrem de împortante și ușor de luat din alimente, TREBUIE DOAR să oferim bebelușilor o alimentație diversificată (oare de aici și termenul de diversificare?! :D). Ce nu am scris însă la sursele fiecărora, mai puțin a fierului unde am specificat, este că TOATE se găsesc atât în laptele matern cât și în laptele praf.
Multe mame mi-au scris că la ele a fost un eșec începerea diversificării, că bebe mai mult arunca, că au fost săptămâni în care nu a acceptat decât două trei alimente, că din momentul în care a dat de fructe nu a mai vrut legume și câte și mai câte. Vă voi arăta eu cheia succesului acum: NU există succes sau eșec. Scurt. Nici măcar nu contează foarte mult până într-un an ce și cât mănâncă, pentru că tot ce are nevoie ia tot din lapte. Restul alimentelor sunt ca să se obișnuiască cu mâncarea, cu texturi, cu gusturi etc.
Dacă bebe nu a stat în fund singur din prima zi, ci a avut nevoie de aproximativ 6 luni să învețe să facă asta, de ce te amărăști, dragă mamă, că nu mănâncă din prima săptămână? Nu faci decât să-ți complici tu viața inutil. Dă-i timp. Și nu mai ținti spre succes. Succesul în creșterea copilului ți-l vei măsura mai târziu, poate când îl vezi pe picioarele lui, luând singur decizii, înflorind. Atunci vei ști că a crește un copil e o călătorie cu de toate, dar a naibii de frumoasă. Nu conteză că nu a fost ca la carte, ci că ai fost acolo pentru el și l-ai susținut și când a scuipat mâncarea și când a înfulecat cu plăcere ce i-ai gătit.
Așa că iată, poate că un pediatru spune să începi cu supă, altul cu piureuri, altul cu fructe, altul cu legume, unii fac diversificare clasică, alții autodiversificare. În final cea care decide ce cale urmează ești tu, mama. DAR dacă tot ai decis ceva, nu te mai uita înapoi și NU te mai compara cu celelalte mame. Consultă-te din momentul acela doar cu pediatrul, care poate spune avizat când bebelușul prezintă carențe sau nevoi care nu i se împlinesc.
Surse informare:
https://wicworks.fns.usda.gov/wicworks/Topics/FG/Chapter1_NutritionalNeeds.pdf
http://www.webmd.com/diet/iron-rich-foods#1
http://www.dietitians.ca/Your-Health/Nutrition-A-Z/Minerals/Food-Sources-of-Iron.aspx
http://www.nhs.uk/Conditions/pregnancy-and-baby/Pages/drinks-and-cups-children.aspx#close
http://www.sfatulmedicului.ro/dictionar-medical/niacina_6673
prodieta.ro/fierul-supliment-carenta-de-fier-alimente-bogate-in-fier/
http://www.sfatulmedicului.ro/dictionar-medical/riboflavina_4813
http://www.mamicamea.ro/din-natura/vitamina-b6-sau-piridoxina.html
ghidnutritie.ro/articol/vitamine/vitamina-b1-tiamina