Locuri dedicate la facultăți

Nu am înțeles niciodată ideea de locuri dedicate la facultățile românești, spre exemplu cele rezervate persoanelor de etnie romă. Mai nou ministrul învățământului a declarat că se va face admitere separată și pentru absolvenții liceelor din mediul rural. Dar ce înseamnă asta mai exact?

Să luăm ca exemplu Facultatea de Litere care, pentru specializarea X la care se dă examen scris la Limba Română are scoase la concurs 100 de locuri la buget și 50 la taxă. Pe lângă acestea mai scoate  5 locuri pentru persoane de etnie romă și 5 pentru persoane care au absolvit un liceu din mediul rural. Ce nu înțeleg eu este: subiectele sunt diferite pentru aceste categorii față de elevii care candidează pentru cele 150? Dificultatea e mai redusă? Dacă sunt admise persoane pe aceste locuri dedicate, li se garantează că toți anii de studiu vor fi fără taxă? Dar loc în cămin, vor primi automat?

Îmi pun aceste întrebări pentru că, dacă răspunsul la ele nu este automat da, nu înțeleg care ar fi beneficiul candidaților. Oricum nu înțeleg care este pentru că separarea lor mi se pare că îi pune din start într-o poziție discriminantă. Dacă un copil care a terminat liceul la țară este bun și își merită locul la acea facultate, nu și l-ar câștiga și fără acele locuri dedicate? Dacă în schimb e mai slab pregătit și concurează doar cu alți elevi la fel de pregătiți ca și el, nu e în dezavantaj în momentul începerii facultății?

Mă îndoiesc că la începerea cursurilor profesorii pregătesc și predau materia diferit pentru romi, copii de la țară etc. Deci nu ar fi în avantajul tuturor celor admiși să fie de la început la același nivel cu colegii lor? Nu vor putea ține pasul mai greu cu ceilalți admiși și nu vor fi astfel supuși riscului de a renunța mai repede?

Dacă în schimb e vorba doar de ajutor financiar, ce sens mai are admiterea separată, pe locuri separate. Nu ar fi mai ușor să susțină aceeași admitere toți și după confirmarea intrării lor la facultate să depună dosarul de cerere de susținere financiară din partea statului?

Poate că vor fi 10 admiși în loc de 5 la facultatea X, dar nici unul la Y. Tu ca minister, odată ce vrei să îi ajuți, poți foarte ușor să redirecționezi fondurile. Deși, la fel de bine, dacă acești copii au intrat singuri la buget, nu mai au nici un motix să mai acceseze acele ajutoare. Veți spune că cei 5 intrați la buget fără accesarea ajutoarelor au ocupat locurile altor 5 copii. Nu, și-au ocupat locurile meritate de drept. Ceilalți 5 nu au avut un punctaj suficient de mare. Atât.

Nu cred că această inițiativă face nimic în folosul societății în vre-un fel. Criza de instalatori, electricieni și alți meseriași va fi în continuare la fel de mare. Ce face în schimb această inițiativă, din punctul meu de vedere, este să adâncească și mai tare mitul conform căruia toți trebuie să avem studii universitare, inclusiv vânzătorii la fast food…

Sursa cover

You may also like

2 comments

    1. mda, nu știu dacă e chiar o facilitate, nu știu exact ce e pentru că nu prea are logica in ochii mei. E ca o găleata de făină și un litru de ulei: prea puțin să conteze pe termen lung.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *