Luna roz sau „războiul mamografiei”

Zilele astea au explodat pe Facebook postări despre o anumită doamnă, persoană publică, și declarațiile ei pe blogul personal despre mamografie. Nu îi voi menționa numele pentru că nu vreau să îi fac mai multă reclamă decât are deja dar simt că e de datoria mea să ating cumva subiectul.

În primul rând trebuie menționat că doamna adopta o poziție vehementă împotriva mamografiilor, punând pe seama lor nu numai falsa diagnosticare a unui procentaj din pacientele care au beneficiat de acest test, ba chiar a declanșării bolii. Mai mult, dânsa susține că netratat cancerul de sân dispare singur. Acest comportament în scena publică nu e numai greșit, dar și PERICULOS; faptul că o femeie ce NU este cadru medical face astfel de afirmații și recomandări este un atentat la sănătatea și integritatea corporală a cititorilor săi.

Eu personal nu am făcut niciodată o mamografie, pentru că, în urma consultării medicului meu, nu mi-a fost recomandată. Medicul meu are acces la istoricul meu medical, mi-a pus întrebări relevante pentru o eventuală diagnosticare și m-a și consultat; aceste lucruri se iau în calcul atunci când un cadru medical avizat face  o recomandare.

Pentru  că suntem totuși în 2016, după citirea articolului persoanei menționate mai sus, am dat un simplu search pe google. Primul link apărut este cel de pe site-ul sfatulmedicului.ro. Aici se explică exact ce este o mamografie și cum se realizează ea pas cu pas, care sunt beneficiile, care sunt riscurile și în ce condiții se realizează. La o simplă căutare am aflat că e practic o radiografie a sânilor, cu nimic mai periculoasă decât o radiografie a dinților. Ea nu se recomandă așa, oricum, oricui, oricând, nu pentru că ar fi periculoasă, ci pentru că nici dinții nu te duci să ți-i radiografiezi o dată pe an…te duci când te trimite stomatologul.

Ce încerc să spun este că e important să mergeți la doctor. Nu vă informați numai de pe net. Citiți pe internet, nu spune nimeni nu, dar apoi mergeți și întrebați un doctor ce părere are despre ce ați găsit, ce vă recomandă dumneavoastră pentru cazul vostru particular. Iar dacă aveți îndoieli, mai întrebați un doctor. Nu degeaba s-au specializat cu studii de ani de zile într-un domeniu, și nimeni care are un simplu blog unde postează linkuri spre publicații online nu e mai avizat să vă dea răspunsuri ca un profesionist în domeniu. Dacă citesc pe net cum se depistează cancerul asta NU mă face autoritate în domeniu. Nici pe mine, nici pe oricine altcineva.

Fiți deștepte doamnelor, mai ales când viața și sănătatea voastră depind de asta. Nu credeți în „falșii înțelepți” și nici în leacuri miraculoase.

Octombrie e luna cancerului la sân. Mergeți la doctor și faceți un control de rutină. Datorați asta corpului vostru care vă poartă prin viață zi de zi și vă permite să simțiți, să iubiți, să creșteți, să faceți copii, să plângeți, să râdeți, să fiți fericite, să fiți oameni complecși.

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *