Mompreneurs: Cristina Oțel

Acum o lună am scris un articol despre mamele care părăsesc jobul din corporație și intră în antreprenoriat și de ce cred eu că sunt motivate să facă asta. Dar pentru că nu e un proces ușor și atât de „romantic” cum ar părea din exterior, m-am gândit că un articol nu e de ajuns, ci e nevoie de o serie întreagă care să ajute la formarea unei idei și să inspire mai ales. Așa că am început să contactez mamele pe care le văd eu în jurul meu și care au trecut printr-un astfel de proces. Prima care mi-a răspuns la întrebări este Cristina Oțel. Eu am cunoscut-o în online mai întâi ca blogger la cristinaotel.ro, iar apoi, urmărindu-i activitatea, am aflat că de curând și ea a intrat în această lume a antreprenoriatului cu Soul Bloom. Fără nici o altă introducere, iată ce mi-a răspuns la întrebări:

  1. Povestește-mi puțin despre Soul Bloom

Deși par a fi două cuvinte simple și relative comune, mi-a luat în jur de 3 luni să le găsesc. Știam ce trebuie să descrie și eram convinsă că vor veni la mine la momentul potrivit. Ca trainer și coach misiunea mea este să creez spațiu pentru cei care vor să se (re)conecteze cu ei înșiși și să îi însoțesc pe oameni pe drumul dezvoltării personale, astfel încât să strălucească așa cum doar ei o pot face. Munca mea este despre conștientizarea de sine, despre valori și misiune, despre a da volumul mai încet la ego și mai tare la suflet. De aici și Soul Bloom. Sub umbrela asta îmi desfășor activitatea de trainer și coach atât cu persoane fizice, cât și cu organizații.

  1. Ce lucrai înainte și când ți-a venit ideea de business?

Am petrecut aproape 12 ani lucrând într-una dintre cele mai mari corporații din domeniul IT. În 10 din acești ani am lucrat în Learning & Development, ca Trainer și Training Manager. Eram responsabilă de design-ul și livrarea cursurilor, de strategia de L&D, de relația cu firmele de training și de coordonarea unei echipe virtuale de traineri. Fac parte din categoria angajaților norocoși, am avut manageri care m-au suținut în dezvoltarea mea și au avut încredere în mine și eram parte dintr-un colectiv tare fain. Ideea de business propriu a venit ca urmare a unui proces personal de transformare, a unor noi nevoi de creștere și a unor valori care se cereau auzite și respectate.

 

  1. Cât ți-a luat de la idee până la demararea proiectului?

Eram în al 2-lea concediu de maternitate când am avut curajul să spun cu voce tare că vreau să încerc să lucrez pe cont propriu. Am visat puțin atunci, dar îmi era teamă încă. Între timp scriam zilnic pe blog, am făcut o școală de coaching care m-a transformat și, pe măsură ce se apropia data revenirii la serviciu, m-am reactivat și am început să fac pași concreți. Mi-am anunțat managerul cu 4 luni înainte de terminarea concediului că nu mă voi mai întoarce pentru că știu ce înseamnă să găsești înlocuitorul potrivit. Odată terminat concediul am depus actele pentru a deveni persoană juridică și de atunci au trecut veo 7 luni deja. ????

 

  1. Ce a fost cel mai greu în tot procesul?

Să mă desprind de plasa de siguranță a corporației și a venitului care intra în cont pe 7 ale lunii. Recomand oricui care vrea să devină freelancer/soloprenor/antreprenor să își asigure o baza financiară confortabilă înainte de marele pas pentru că fără ea creativitatea nu își poate face loc pe lângă stresul de a face rost de bani pentru chirie/rată, mâncare etc. Eu am avut noroc cu blogul și cineva chiar mi-a spus după o prezentare pe care am ținut-o despre descoperirea De Ce-ului că pare că blogul a fost ca o plasă de siguranță nouă. Și avea dreptate.


  1. Cum se împletesc viața de mamă cu cea de antreprenor?

E foarte fain să pot fi lângă Sara și să văd evoluția ei îndeaproape, că pot să îl iau pe Alex de la after school la o oră decentă și să nu îl ținem acolo până pe la 7 seara, că pot să îmi organizez timpul în așa fel încât să petrecem timp împreună. Dar e și foarte greu să lucrezi așa fragmentat și uneori mi se face dor de orele lucrate legat fără să fiu deranjată sau întreruptă. Vara asta pentru mine a fost foarte grea din punctul ăsta de vedere pentru că i-am avut acasă pe ambii copii.

 

  1. Care sunt planurile de viitor?

Din această toamnă încep să mă concentrez mai mult pe evenimentele offline. Am colaborări în corporații, dar pe lângă ele sunt implicată într-un program de autocunoaștere pentru (viitori) părinți. Voi continua și ședințele de coaching cu clienții. În plus, voi livra workshop-uri pentru părinți, urmează să lansez și o serie de întâlniri de dialog/coaching cu membri grupului Părinte conștient pe care l-am pornit la final de iulie și abia aștept să scot Pauza de bine în offline sub formă de workshop-uri de dezvoltare personală.

 

  1. Dacă ar fi să o iei de la capăt, ce ai face diferit?

Aș începe să lucrez mai din timp la a crește vizibilitatea mea ca specialist, ca trainer și coach. Pentru că în cei doi ani de stat acasă cu Sara am scris zilnic și eram prezentă în online ca blogger asta i-a făcut pe oameni să mă vadă ca blogger și cam atât. În primăvară am început să fac schimbări în felul în care mă poziționam, am modificat pe blog proporția articolelor din perspectiva de mama, am lucrat mult la identitatea Soul Bloom și rezultatele se văd deja.

 

Pozele îi aparțin Cristinei, și puteți să o urmăriți și pe Facebook aici https://www.facebook.com/cristinaotel.ro/

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *