Noile debutante

Imediat după Met Gala a urmat Festivalul de film de la Cannes. Cum nu am reușit să scriu la timp de primul, vă dați seama că am renunțat să mă chinui să scriu despre al doilea. Dar am urmărit evenimentele îndeaproape. S-a vorbit despre ținute, despre răzvrătiri și fronturi comune, despre filme ce au șocat și au gonit spectatorii din sală (apropo, abia aștept să-l văd!). Dar, fără să vreau, în mintea mea a prins sămânță un gând care nu-mi mai dă pace.

Poate vă întrebați ce caută pe covorul roșu de la Cannes hoarda de modele. Poate sunt cineaste, cine știe… Însă, luând în calcul alegerile lor vestimentare pentru un astfel de eveniment cultural, nu pot să nu mă gândesc că pentru ele evenimentele de acest gen s-au transformat cumva în fostele baluri ale debutantelor. E drept, așa se îmbracă și pe covorul roșu de la Oscaruri sau Met Gala, dar majoritatea participanților acolo sunt din industria americană; cu ei au tot lovit coatele. Pentru „piața europeană” însă, e nevoie de un bal pe vechiul continent.

Dacă pe vremuri pentru debutul în societate tinerele se pregăteau la pensioane, învățând să cânte la un instrument, să coase, deprinzând bunele maniere și eticheta, tinerele în cauză par că încearcă mai degrabă să impresioneze cu „marfa fizică”. Ceea ce nu e rău neaparat, femeile au dreptul să expună cât vor, când vor și unde vor, dar mie personal mi se pare trist. Mi se pare un regres și o palmă dată feminismului. Pe de altă parte, când vezi în publicațiile glossy că domnișoarele învârt între ele bărbați din același cerc restrâns, îmi pot imagina că piața e mai mică acolo. Iar festivalul de la Cannes este și va râmăne locul care a transformat-o pe Grace Kelly din actriță în prințesă de Monaco, deci, vorba americanului: ”one can only hope”

Sursa cover

Sursa poze

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *