Paris Haute Couture Week Fall-Winter 2016-2017

La Paris, pe scena internațională a modei, a avut loc săptămâna asta Paris Haute Couture Week. „Regalitatea” modei nu a dezamăgit nici sezonul acesta, iar toate prezentările au părut să aibă o direcție clară: femeia puternică.

Cu toate acestea par să existe și câteva subdirecții ce leagă unele show-uri între ele:

Dantelă și paiete. Dacă la Alberta Ferretti coleția semi-couture s-a bazat mai mult pe clasica joacă a franjurilor și a accentelor metalizate, la Zuhair Murad femeia capătă un aer rock’n’roll, diafană, dar mereu gata să te pună la locul tău. Pe de altă parte Elie Saab, cu o inspirație clară din lumea plantelor și a păsărilor, oferă publicului o altă valență a feminității, maternitatea.

Masculin/feminin. Asta par să aibă în comun Givenchi și Atelier Versace, forme ușor masculinizate, reinterpretări ale costumului clasic prin introducerea unor direcții subtile de feminitate cu ajutorul drapajelor și a materialelor diafane, manipulate cu măiestrie să pară rigide.

Hard and soft. Tot o joacă masculin/feminin, dar direcționată mai mult asupra liniilor fluide ale corpului par să facă Dior și Stephane Rolland. Jocul monocrom al ambelor case pare să îmbie spre Hollywood glam.

Shakespearean fashion. Giambatista Valli, Valentino, Fendi, toate cele trei case par să se fi reîndrăgostit de drama personajelor shakespeariene și să se lase purtate de complexitatea lor în crearea colecțiilor. Dacă la Giambatista Valli vedem o Julietă virginală, cu silueta predominantă baby doll, la Fendi însă ni se prezintă o Julietă reinterpretată, modernă, care își înfășoară dragostea și suferința în blănuri. Valentino pe de altă parte pare să aibă ca inspirație întreaga literatură shakespiriană, în toată complexitatea și multifațetarea personajelor sale, de la Hamlet la Ofelia, Macbeth și nelipsitul cuplu Romeo și Julieta.

 

Sursa cover foto

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *