Prima evaluare psihologică

…a avut loc la grădi ieri. Sună absurd? Încă un exemplu de parenting gone wild? Nu chiar, și vă voi spune și de ce nu e, și mai ales de ce cred că ar trebui să aibă loc în toate grădinițele, fie ele de stat sau private.

Ca părinte, mai ales la primul copil, mă întreb tot timpul, încă de la o vârstă fragedă a mândrei, dacă e bine, dacă fac lucrurile ok, dacă sunt prea relaxată și le las la voia întâmplării, sau dacă forțez lucrurile puțin prea mult. „Sunt adecvate jucăriile pentru vârsta ei?” , „Face destule activități conform vârstei?”, „Ar trebui să îi dezvolt mai multe aptitudini, să îi formez mai multe cunoștințe?”, „n-ar trebui să țopâie într-un picior deja la vârsta asta?”, „Alți copii vorbesc deja în propoziții, ea abia spune 3 cuvinte, oare nu ar trebui să lucrez cu ea mai mult? Sau poate e o problemă aici și ar trebui să o duc undeva să o vadă cineva?” și câte și mai câte. Întrebările merg atât de departe uneori încât mă întreb dacă nu cumva ignor din neștiiță semne incipiente de ADHD, OCD sau autism.

Toate cele de mai sus, cred eu, sunt întrebări pe care fiecare părinte și le pune. Neavând însă educația psihologică infantilă necesară, ce rămâne de făcut este să dau search pe google. Ceea ce se dovedește și mai dificil pentru că, da, există o abundență de informație, dar fără a avea eu însumi pregătirea necesară, de unde știu pe care o aleg? Mai ales că acum găsești un grafic de creștere și încă trei care să-l contrazică pe primul și implicit între ele.

De aceea cred că e foarte important ca astfel de evaluări să se facă în grădinițe de profesioniști care să comunice periodic părinților ce observă, unde e copilul în urmă, unde trebuie lucrat, și mai ales cum să lucreze părintele corect cu copilul. Vorba „it takes a village to raise a child” ia astfel o nouă conotație și anume că ai nevoie de oameni cu diverse cunoștințe și skill-uri care să te ajute în diferite stadii ale creșterii, pentru că singur nu ai cum să le știi pe toate oricât te-ai chinui și oricât interes ți-ai da.

Să îți dai interesul să-ți crești copilul bine nu înseamnă să te înebunești singur citind 1000 de cărți de parenting și psihopedagogie. Ci să fii deschis să apelezi la experți și să ai încredere în tine și în oamenii pe care îi alegi să-ți modeleze copilul alături de tine.

Vă spun sincer că eu m-am oprit din a citi cărți de parenting pe la 1 an al mândrei. Cred că ultima carte citită a fost „Lacrimi și crize de furie” a Alethei Solter (carte pe care o recomand călduros și despre care am scris și aici). În schimb m-am bazat pe faptul că e mai important să fiu eu relaxată, nestresată și fericită, pentru că exemplul dat va fi unul mai bun pentru Mara decât dacă aș fi stresată că nu găsesc răspunsul la toate întrebările de mai sus, plus încă 1000 care apar periodic în minte. Nu m-am stresat nici să o învâț toate fructele, culorile, numerele, analogiile etc. Activitățile pe care le fac cu ea nu le aleg conștient ca să cultiv ceva anume în copil. Mai degrabă observ că o atrage ceva acasă, la locul de joacă, pe la prieteni, sau la grădi, și încerc să îi cumpăr jucăria respectivă sau să găsesc altă jucărie/activitate care să aibă la bază același principiu.

Conform evaluării psiho-motorii de ieri, se pare că, nefăcând un scop din asta, am reușit să o învăț și eu acasă destul de multe, să îi imprim comportamente pe care mi-aș fi dorit să le aibă și să formez un copil destul de stabil emoțional. Da, sunt și lucruri la care are de lucrat puțin pentru a ajunge la „standardul” vârstei, dar toate aceste tabele cu lucruri de bifat sunt fix asta, ghidaje. Nu înseamnă ca dacă nu face 1-2 conform tabelului înseamnă că există o problemă. Aceste evaluări sunt însă necesare pentru a se putea observa din timp dacă un copil are probleme mai grave pe anumite paliere, motricitate fină, grosieră etc., și doar un profesionist le poate evalua corect și trage un semnal de alarmă, pentru că părintele tinde să fie foarte subiectiv.

 

 

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *