Rei Kawakubo – Comme des Garçons

Majoritatea referințelor din modă se fac către designerii europeni consacrați, mai ales în revistele de fashion. Influențele Chanel, Dior sau Balenciaga sunt extrem de vizibile chiar și în creațiile designerilor contemporani. Dar există și partea eclectică a modei și aceasta vine cu siguranță din Asia. Unul dintre designerii asiatici cei mai influenți este fără îndoială Rei Kawakubo.

Rei s-a născut în 1942 în Tokyo. Ea nu a studiat niciodată design-ul, dar are o diplomă în Istoria esteticii asiatice și occidentale. În 1973 ea a înființat Comme des Garçons și și-a dezvoltat design-ul în jurul ideii de anti-fashion.  În 1982 și-a deschis primul butic în Paris și de acolo s-a dezvoltat organic până la imperiul pe azi, care include și Dover Street Market, un department store care reunește sub același acoperiș mulți designeri cu estitica similară CDG.

Rei este o persoană retrasă din viața publică, dar foarte implicată în propriul brand, coordonând nu numai partea de design al colecțiilor, dar și partea de PR, marketing, publicitate, store layout etc. Rei este responsabilă și de mentoratul altor designeri ca Junya Watanabe, iar stilul în care a fost încadrată estetica ei a fost denumit „Hiroshima chic”, la fel ca cel al fostului său soț, Yohji Yamamoto.

Dincolo de aceste generalități, estetica Comme des Garçons este ca o butaforie, se bazează pe deconstrucții, pe fluiditatea de gen, trecerea de la masculin la feminin, hard and soft. Hainele sale sunt mereu șocante și provocatoare, între frumos și urât, fără a putea fi încadrate definitiv într-o categorie. Rei se joacă cu forme și volume acolo unde acestea nu s-ar găsi în mod normal, ca zona taliei. Acestea par, la fiecare colecție, scoase dintr-un basm sau din negura necunoscută și neexplorată a subconștientului uman.

Met Museum i-a dedicat în 2017 o expoziție numită „Art of the In-Between” ceea ce însumează cel mai bine viziunea ei. Expoziția a avut 9 subteme  ((1) absence/presence; (2) design/not design; (3) fashion/antifashion; (4) model/multiple; (5) high/low; (6) then/now; (7) self/other; (8) object/subject; and (9) clothes/not clothes) și a conținut 150 de ținute, fiind curată de Andrew Bolton în strânsă legătură cu designerul, încă o dovadă că Rei nu lasă nimic întâmplării.

Am făcut o selecție de ținute din 1991 până la ultima colecție, Fall Ready-to-Wear 2018, pentru a demonstra magnitudinea viziunii ei. Colecțiile cele mai vechi demonstrează cel mai mult influența ei asupra lumii designe-ului prin draping-ul lejer al jerseului care acum e purtat de majoritatea femeilor și care și-a găsit loc în multe colecții de-a lungul anilor. Iar partea de deconstrucție/reconstrucție stă la baza ținutelor promovate astăzi atât pe podiumuri cât și în fast-fashion.

Sursa poze

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *