Tort de morcovi baby friendly

Săptămâna trecută m-a încercat talentul grav pentru că am vrut ca mândra să aibă și să mănânce tort la aniversarea de 1 an, dar nu orice fel de tort, ci unul potrivit pentru bebeluși, fără zahăr, chimicale și alte nebunii. Așa că am primit o rețetă adaptată situației de la o prietenă care face niște prăjituri spectaculoase.

Bineînțeles că apoi am mai modificat eu puțin rețeta, dar mă bucur că m-am apucat de teste de luni (petrecerea fiind abia sâmbătă) pentru că, la prima încercare, cuptorul meu vechi pe gaz m-a sabotat și am aruncat primul blat la gunoi.

Joi noaptea am mai făcut o încercare și am pus bunicii să guste și să-și dea cu părerea, așa că în dimineața petrecerii am făcut cea mai bună variantă.

Vă las rețeta așa cum am primit-o, și apoi vă spun cum am modificat-o eu:

Blat:

250g făină

1 linguriță bicarbonat de sodiu

1 plic praf de copt

1 praf de sare

1 linguriță scorțișoară

4 ouă (la temperatura camerei)

100ml ulei vegetal

130g miere

130g măr ras mărunt (sau dat la blender)

500g morcov ras

100g nuci tocate/stafide (opțional)

Ouăle, uleiul și mierea se amestecă separat, apoi se adaugă ingredientele uscate (amestecate anterior intr-un bol). La final se adaugă mărul, morcovul și nucile/stafidele.

Cremă:

200g cremă de brânză

50g sirop de arțar

100g iaurt grecesc

1 linguriță extract de vanilie

Sau

200g smântână pentru frișcă

1 linguriță extract de vanilie

100g iaurt grecesc

Cum am făcut eu:

Blat:

250g făină

1 linguriță bicarbonat de sodiu

1 plic praf de copt

1 praf de sare

1 linguriță scorțișoară

4 ouă (la temperatura camerei)

100ml ulei vegetal

3 banane coapte

2 smochine (fructul proaspăt, nu uscat)

1 măr potrivit

1 morcov mare (aici am citit eu greșit 50g în loc de 500g și i-am dat înainte așa)

50-60g alune de pădure neprăjite

Am separat albușurile de gălbenușuri și le-am bătut spumă cu un praf de sare (foarte puțin cât am apucat între două degete).

La blender am băgat gălbenușurile cu uleiul, bananele, smochinele și mărul. Într-un bol am pus compoziția din blender și, în ploaie, am incorporat în ea ingredientele uscate deja amestecate anterior în alt bol.

Apoi am pus peste amestecul de mai sus morcovul dat pe răzătoarea mică și alunele râșnite fin.

Abia la final, cu o spatulă de silicon, am incorporat cu mișcări lente și de jos în sus albușurile spumă, ca să fie compoziția cât mai pufoasă.

Am împărțit compoziția rezultată în două părți egale și am copt două blaturi la foc mic (cuptorul preîncălzit) până când blaturile s-au rumenit frumos și scobitoarea a ieșit curată. Bine, sinceră să fiu, mi-a ieșit un blat mai înalt și unul mai scund, așa ca pe cel înalt l-am tăiat în două.

Crema am făcut-o cu 250g mascarpone cu 150g iaurt grecesc, jumate de banană și vanilie (puțină esență plus ce am luat cu cuțitul din jumate de păstaie). Crema am dat-o la frigider până s-au răcit blaturile.

Blaturile le-am tăiat la nivel (ca sa nu se strâmbe produsul final) și le-am însiropat cu zeamă dintr-o conservă de ananas fără zahăr.

Între foi am pus cremă și fructe de pădure și ananas. Am ornat tortul cu cremă, având grijă să îl las mai golaș, pe principiul naked cake, și fructe de pădure.

Atât. Spor la bucătărit!

You may also like

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *